Waarom compressiekleding werkt bij voetbal (en hoe sterker hoe beter)
De afgelopen jaren ben ik op zoek geweest naar een compressieshort die zowel de bovenbenen als het bekken kan ondersteunen. Inmiddels zo’n anderhalf jaar geleden is een eerste versie ontwikkeld, waarbij gebruikerservaringen al enorm positief waren. Na diverse onderzoeken ben ik inmiddels op een punt beland waarbij ik dit ook met alle fysiotherapeuten wil delen. Aangezien mijn spelers bij N.E.C. geen lies- en hamstringblessures meer hebben geloof ik onvoorwaardelijk in de werking van deze short, en na verschillende onderzoeken kan ik nu ook onderbouwen waarom het werkt.
Een supersterke short met een compressiewaarde van 45%
Samen met Knap’man, fabrikant van compressiekleding, zijn we de afgelopen 1,5 jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de short die een revolutie kan veroorzaken op het gebied van blessurepreventie. Bestaande compressiekleding heeft over het algemeen een compressiewaarde van maximaal 10 à 15%. Dit vond ik niet genoeg. Knap’man heeft vervolgens een enorm sterke short ontwikkeld. De resultaten waren verbluffend. De short bleek ondanks de sterkte geen belemmering te vormen op de bewegingsvrijheid, en mijn spelers wilden al snel niet meer zonder de short trainen en spelen.
Werking van de short
Onderzoek heeft aangetoond dat spiervibraties, trillingen, leiden tot microschade in de spiervezels. Op het moment dat spiergroepen worden gestabiliseerd nemen deze vibraties af waardoor de kans op mogelijke schade afneemt. Voor preventie van hamstring- en liesblessures is dit een fantastische uitkomst. Dit gegeven maakt de compressieshort zo revolutionair ten opzichte van anderen. Juist door de hoge compressiewaarde wordt het doel van spierondersteuning vergroot, zonder dat daarbij beperkingen optreden in de beweeglijkheid.
Gebruik in Nederland en daarbuiten
Naast de selectie van N.E.C. (gehele seizoen al vrij van lies- en hamstringblessures), zijn er diverse tests gedaan bij sporters in verschillende takken. Zo heeft een jeugdelftal van Bayer Leverkusen de shorts voor 4 maanden iedere wedstrijd en training gebruikt (ook hier geen blessures). Ook in de Eredivisie wordt de short veelvuldig gebruikt. Jasper Steens (Vitesse) en Gijs van der Bom (Willem II) bevelen de short ook aan bij hun spelers.
Zelfs FIFPro, de wereldwijde vakbond voor 65.000 voetbalprofs, is razend enthousiast. Bij een lezing over de short waren vertegenwoordigers uit Azië, Rusland, Afrika en Engeland aanwezig. Max Kramer (eigenaar Knap’man) en ik hopen dan ook dat dit enthousiasme zal leiden tot veelvuldig gebruik van de broek in het kader van preventie van lies- en hamstringblessures.
Zelf ervaren hoe het werkt?
Ik geloof dat deze short voor een revolutie kan gaan zorgen binnen de internationale voetbalwereld, zowel in het profvoetbal als in de breedtesport. Als fysiotherapeuten kunnen wij dit op gang brengen en zo het aantal blessures verminderen. Ik zou iedereen graag willen aanraden om de short zelf eens te testen, zodat je zelf ervaart dat het werkt. Voor vragen over de werking kun je gerust contact met mij opnemen via han.tijshen@nec-nijmegen.nl. Max Kramer, eigenaar van Knap’man, is te bereiken op 0228-593359 of info@knapman.eu voor een testexemplaar.
Met sportieve groet,
Han Tijshen, fysiotherapeut N.E.C.
Literatuur:
Chaudhari AM, Jamison ST, McNally MP, Pan X, Schmitt LC. Hip adductor activations during run-to-cut manoeuvres in compression shorts: implications for return to sport after groin injury. J SportsSci. 2014Jul;32(14):1333-40.
Hoyo de M, Carrasco L, Da Silva-Grigoletto ME, Sanudo B, Caballero-Villarraso J et al. Impact of an acute bout of vibration on muscle contractile properties, creatine kinase and lactate dehydrogenase response. European Journal of Sport Science, 2013.
Mischi M, Rabotti C, Cardinale M. Analysis of muscle fatigue induced by isometric vibration exercise at varying frequencies. Engineering in Medicine and Biology Society (EMBC), 2012.
Driller MW, Halson SL. The effects of wearing lower body compression garments during a cycling performance test. International Journal of Sports Physiology and Performance, 2013.
Miyamoto N, Kawakami Y. Effect of pressure intensity of compression short-tight on fatigue of thigh muscles. Medicine Science of Sports Exercise, 2014.